Skip to main content

Mantar, mineral, lif ve vitamin zenginliğiyle, az kalori ve düşük yağ oranı özelliğiyle, doğada bulunan sağlıklı bir antioksidan kaynağıdır. Öte yandan kahvenin de sağlığı olumlu ölçüde etkilediği ve vücudumuz için önemli bir antioksidan olduğu gözlemlenmiştir. Bu ikilinin bir araya gelmesi sizce nasıl bir sonuç doğurmuştur?

Şifalı mantar özleri ve sağlığa olan ek katkılarıyla mantar kahvesi, normal kahveden çok daha sağlıklı bir kahvedir. Her ne kadar çok popüler bir kahve kültürü olmasa da aslında ortaya çıkma tarihi de çok yeni sayılmaz.

2.Dünya Savaşı sırasında Finlandiya’da kahve çekirdekleri bulunmuyordu ve o süreçte halk, mantarı kahve yerine kullandı.

Mantar kahvesi, yüzeyinde mantarların yüzdüğü veya garip görünüme sahip bir içecek değildir. Koyu, pürüzsüz ve cevizli bir kahvedir. Mantarlar,kahve çekirdekleri ile birlikte öğütülür. Böylece keyifli bir karışım elde edilir. Şifalı mantar özlerinin kullandığı bu kahve, deneyenlerin ilgisini çekebilir. Kahvenin yapılması için yaygın olarak kullanılan mantar türleri;

• Çaga

• Koriolus mantarı

• Aslan yelesi mantarı

• Reishi

• Kordiseps’tir

Bir gurup Q Grader’a göre mantar kahvesinin tadı normal kahveden çok da farklı değil. Ayrıca bu kahvenin, kaygı azaltmak,bağışıklık sistemi güçlendirmek gibi olumlu yan etkileri de bulunmaktadır. Ayrıca, bu sağlık görüşü, ona iyi bir pazarlama avantajı da sağlamaktadır.

Mantar Kahvesi Hazırlanma Aşaması

İlk olarak seçilen mantar türünün gövdeleri çıkarılarak, katkı maddeleri içermeyen bir toz haline getirilir.Çift ekstraksiyon adı verilen bir işlemle mantarlar kurutulur. Böylece ince bir toz haline gelen mantarlar, öğütülmüş kahve çekirdekleriyle karıştırılır. Tercih edilen oran 1/1’lik bir orandır. Normal kahvede olduğu gibi bu kahvenin de hazır paketlenmiş ya da kapsül hali bulunmaktadır. Aynı zamanda mantar kahvesi, latte, mocha ve diğer espresso bazlı kahveler gibi farklı lezzetlerle harmanlanıp servis edilebilmektedir.

Kafein Oranı

Kafein, kahve çekirdekleri, çay yaprakları gibi farklı yiyeceklerde doğal olarak bulunabilen psikoaktif bir maddedir. Aynı zamanda kafein içermeyen yiyeceklere de sentetik olarak eklenebilir.

Kalp sorunları olan veya hamile bireyler gibi kafein tüketiminin kısıtlı olduğu bireyler, bazı durumlarda kafeinsiz kahveleri tercih edebilir veya kafein tüketimine dikkat edebilirler. Kafein duyarlılığı olan bireylerin günde en fazla 400 mg kafein tüketmeleri önerilmektedir.

Mantar kahvesinde kahve çekirdeklerinin, mantar tozuna olan oranı 1/1’dir. Dolayısıyla mantar kahvesinde yer alan kafein miktarı, normal kahveye kıyasla çok daha azdır. Ancak es geçmemek gerekir ki, kafein oranı seçilen kahvenin ve mantarın türüne göre değişkenlik göstermektedir. Popüler mantar kahveleri içinde Folgers Black Silk Dark Roast (kafein oranı 100-150 mg) ve Folgers Black Dilk Decaf hariç (kafein oranı 1-4 mg) diğer mantar kahveleri yaklaşık olarak 50-70 mg kafein içermektedir. Böylece kafein duyarlılığı olan kahve tüketicileri tarafından gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.

Sağlığa Etkisi

Çin, mantarları tıbbi alanda yüzyıllardır kullanmaktadır. Olumlu yan etkiler, göz ardı edilemeyecek kadar yüksektir. Her ne kadar bu olumlu etkiler, klinik süreçlerden geçip net bir kanıt haline henüz gelmese de, çok sayıda sağlığa olumlu etki iddiası mevcuttur.

In vitro (test tüpünde) gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda tıbbi mantarların bağışıklığı güçlendirdiği, kanser riskini düşürdüğü, ülseri tedavi ettiği, alerjileri baskıladığı, kalp hastalığına iyi geldiği savunulmaktadır.

Zararlı Etkileri

Mantar kahvesinin ana dezavantajı, henüz insan üzerinde yapılan çalışmaların yeterli olmamasıdır. Çoğu araştırma hayvanlar üzerinde veya in vitro ortamda gerçekleştirilmiştir. Tüketicilerin aynı zamanda mantara karşı duyarlılığının olup olmaması da bu noktada önemli bir faktör.

Öte yandan mantar kahvesi, normal kahveden daha maliyetli bir içecektir. Normal bir kahveye kıyasla neredeyse 2 katı fiyatında piyasada yer almaktadır.

https://www.healthline.com/nutrition/mushroom-coffee#downsides
https://health.clevelandclinic.org/mushroom-coffee-should-you-be-drinking-it/