Skip to main content

Kahve sütünü köpürtme işlemi, bir kahve makinesinin ucundaki çubukla ısıtılmış ve hafifçe emülsifiye edilmiş sütü ifade etmektedir. Buradaki püf nokta sütün dokusunun değişmesidir. Özetle sıcak buharın etkisiyle sütte küçük kabarcıklar meydana gelir ve süt, kremamsı bir yapıya dönüşür. Oluşan ince süt köpüğü, sıcak çikolata, cartado, latte veya cappuccino gibi çeşitli espresso içeceklerine zarif bir doku ve hafif bir lezzet katar.

Hindistan cevizi sütü, badem sütü, tam yağlı süt, az yağlı süt gibi neredeyse her tür süt köpürtülebilir. Ancak sütün içeriğindeki malzemeler ve lezzet kahvedeki lezzet profilini değiştirecektir. Örneğin bir sütün yağ oranı ne kadar fazlaysa, hava için o kadar az yer kalır. Bu nedenle yağlı sütler daha uzun sürede köpürür.

Süt Nasıl Köpürtülür?
1.Adım: Ön Hazırlık
Süt köpürtülmeden önce soğuk olmalıdır ve sütün köpürtüleceği kap veya sürahi temiz ve kuru olmalıdır. Sütün soğuk olması köpürme işlemi için zaman kazandırır. Buna ek olarak sütün 37 °C’nin altında olması, daha ipeksi bir köpük oluşumunu ve daha kolay buharlaşmayı sağlamakatdır.

Sürahi ve buhar çubuğunun açısı da köpürtme işleminden önce kontrol edilmesi gereken önemli bir noktadır. Sürahide büyük bir girdap oluşturmak, köpürtme aşaması için oldukça önemli ve bu noktada çubuğun sürahi ile açısı püf noktamız. Çubuğun ucu dükey olarak sürahinin oratsında ve yatay larak sürahinin yanında olmalıdır.

2.Adım: Köpük Oluşturma
En iyi sonuç için köpük, işlemin başında oluşmalıdır. Bu nedenle ilk olarak sürahiyi indirip sütte bir miktar köpük oluşturmak. Buhar çubuğunun ucu sütün yüzeyine nüfus ettiğinde sütü köpürtmeye başlar. Sütün yüzeyinde ne kadar çok zaman geçirilirse o kadar çok köpük oluşur. Her kahve için oluşturulacak köpük miktarı farklıdır. Örneğin bir latte için 1-2 saniye sütün yüzeyinde kalmanız gerekirken bir cappuccino için 2-5 saniye kalmanız gerekir.

3.Adım: Girdap Oluşturmak
Yüzeyde yeterince köpük oluştuktan sonra sütün geri kalan yüzeyine de temas etmek gerekir. Bu nedenle sütün tamamını etkileyecek bir girdap oluşturmak mantıklı olabilir. Girdap oluşturmak, köpük oluşturmadan sonra baloncukların emilmesini sağlar. Böylece süt köpüğü çok daha ipeksi ve pürüzsüz hale gelir.

4.Adım: Doğru Sıcaklık
Sütün kremamsı yapısında doğru sıcaklık 55-65 °C’dir. Çünkü sıcacık bir kahvenin perdesinde soğuk bir köpük müşteriyi itebilir. Köpüğün sıcaklığı kahveyle uyumlu olmalı ki aradaki sıcaklık geçişi kahve severler tarafından fark edilmesin. Çoğu kişi çok sıcak veya çok soğuk süt köpüğünü sevmez.

55°C’nin altında süt ılık olmaktadır ve 65°C’nin üstünde ise sütün yapısı bozulmaktadır. Süt, proteinlerini kaybetmeye başlar, yapısı bozulur ve sütte hafif bir yanık tadı oluşmaya başlar ki buz kesinlikle istemediğimiz bir durum.

5.Adım: Sütü Karıştırın ve En Kısa Sürede Dökün
Buhar çubuğunu kapattıktan sonra sütün köpüksü yapısının kaybolmaması için oldukça hızlı hareket etmelisiniz. Köpüğü kahvenin üzerine dökmeye başlamadan önce yavaş olursanız, köpük sütten ayrılır. Bunun sonucunda üstte sadece köpük kalacaktır. Bizim için buradaki püf nokta köpük ve sütün bir arada kalması ve kahveyle buluşmasıdır. Dökmeden önce birkaç saniye beklemeniz gerekiyorsa sürahiyi döndürerek sütün hareket etmesini ve köpüğe bağlı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Son olarak sütün köpürtülmesi işlemi sonrasında buhar çubuğunu temizlemeyi unutmayın. Bu işlem diğer süt köpürtme zamanaları için size daha verimli köpükler sağlayacaktır. Çünkü buhar çubuğunun üzerinde temizlenmeyen süt, yanacak ve gerçekten kötü bir tadı ve görüntüsü oluşan o yapı meydana gelecektir.

Evde Süt Buharaştırabilir Miyim?
Evde süt buharlaştırabilmek için farklı ve etkili bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan ilki mikrodalga fırın. Mikrodalga, sütü buharlaştırmak için hem hızlı hem de etkili bir yoldur. Buradaki püf nokta sütün 150 °F olmasıdır. Yarım bardak veya daha az sütünüz varsa 20-30 saniye beklemeniz yeterli olacaktır. İlk denemenizde bir termometre kullanmak faydalı olabilir. 150°F dereceye ulaşabiliyorsanız bu gayet iyi! Bu şekilde sütünüzü doğrudan kahvenize ekleyin. Eğer daha köpüklü bir süt istiyorsanız bunun için yapmanız gereken tek şey süt köpürtücü veya kuçuk bir blender kullanmak.

Süt köpüğünüzü ocakta da yapabilirsiniz. Sütünüzü ısıtmak için bu kez ocağınızı kullanın. Buradaki püf nokta sütün yapısına zarar vermemek adına sütü devamlı karıştırmanızdır. Ayrıca ocağın altını kısık veya orta derecede tutmak da önemli bir detay. İşlem yaklaşık 3 dakika sürecektir ve bu süreçten sonra mikrodalgadaki işlemleri uygulayarak sütü kahvenize ekleyebilirsiniz.

Son yöntem, fazla aşina olmadığınız bir yöntem olabilir ama işe yarıyor. Bu yöntem için kapaklı bir kavanoza ve mikrodalgaya ihtiyacınız var. Ortalama boydaki bir kavanozun yaklaşık ¼’ünü veya 1/3’ünü sütle doldurun ve kapağı kapatmadan mikrodalgada 20-30 saniye 150°F olana kadar ısıtın. Daha sonra kavanozun kapağını kapatıp istediğiniz köpük miktarı oluşana kadar kavanozu sallayın. İşte bu kadat basit!