Cascara, İspayonlca’da ‘kabuk’ anlamına gelen ve kahve meyvesinin sıklıkla atılan dış tabakasıdır. Doğal, yıkanmış ya da bal ile işlenmiş her türlü kahve işleminden gerekli bir atıktır. Ancak israfı azaltmak ve kahve bitkisinin tüm nimetlerinden yararlanmak için cascarayı kullanmanın bazı yöntemleri bulunmaktadır. Ayrıca bu yöntemler zamanla kahve üreticilerinin veya kahveyle ilgilenen her sektörün ilgisini çekmeye başladı .
Cascara, kullanılmadan önce kurutulması gerekmektedir. Bunun temel nedeni en az kahve kadar küf ve toksin tehlikesini barındırmasıdır. Ancak cascara’yı bu etkenlerden ayırmak için yalnızca kurutmak yeterlidir ve yüksek ısıda kavrulması gerekmez.
Cascara’yı kullanmanın en yaygın yöntemlerinden biri, bitki çayı veya tisan gibi kurutulmuş kabukların çok sıcak suda bir süre bekletilmesidir (infüzyon). Bu yöntem, oldukça eskidir ve bilinen en büyük örneği ‘qishr’ olarak adlandırılan, Etiyopya, Bolivya, Somali ve Yemen’de oldukça popüler olan, zencefil ve tarçın gibi baharatlarla lezzetlendirilen içecektir.
Bir diğer yöntem ise kurutulmuş meyve olarak tüketilmesi veya üst malzeme olarak kullanılmasıdır. Bunlara ek olarak yiyecek veya içeceklerin tatlandırılmasında kullanılan şuruplara eklenebilir. Bazı şirketler, çok yönlülüğü sayesinde Cascara’yı antioksidan deposu olan ‘süper gıda’ olarak pazarlamaktadır.
2000’li yılların sonlarına doğru popülaritesi artan Cascara, 2009 yılında Salvadorlu kahve üreticisi Aida Batlle tarafından toplanan manyoklara satılmasıyla ilk olarak pazara girdi. Daha sonra 2017 yılında Starbucks’ın Cascara şuruplu, Cascara Latte’yi tanıtmasıyla akım haline geldi.
Cascara, beklenmedik bazı içecek sektörlerini bile etkiledi ve bunlardan bir tanesi alkollü içeceklerdi. Portland, Oregon’daki New Deal Distillery, parlak, tatlı bir Cascara likörü yapıyor ve New York’un Finger Lakes bölgesindeki Good Liquorworks, Cascara’dan votka üretiyor.
Cascara’nın Tadı ve Kafein Oranı
İnfüzyonla demlenen Cascara, aroma ve lezzet olarak meyveli, otsu ve ebegümeci benzeri notalara sahip. Kurutulmuş meyve olarak tüketildiğinde ise kuru üzüm, kayısı ve kızılcık karışımı bir tada sahip.
Kahve bitkisinin yoğun kafein oranı Cascara’yı da etkilemektedir. Ancak tüketim yöntemine göre alınacak olan kafein miktarı değişmektedir. Bir fincan Cascara çayının, normal kahvenin 4/1’i kadar kafein içerdiği tahmin edilmektedir.
Cascara Geri Dönüşümü
Cascara, kuru meyve olarak veya infüzyon demleme ile tüketilmediği durumlarda çok iyi bir geri dönüşüm ürünüdür. Çünkü bu kabuk, kompostlaştırılabilir veya mahsülleri gübre olarak kullanılabilen biyolojik bir üründür.
Avrupa’da Cascara Tüketimi Yasaklandı Mı?
Avrupa’da Cascara tüketimi asla yasaklanmadı ancak bir süreliğine bu ürünü tüketmek ne yasal ne de yasa dışıydı. Gri alanda kalan Cascara, insanlarda ‘yasak’ olduğuna dair kafa karışıklığı oluşturmuştu. Ancak 2021 yılında yapılan yasal güncelleme sonucunda Cascara’nın tüketimi, Avrupa’da yasal tüketimin ve satışın yolunu açtı.
Cascara Pahalı Bir Ürün Mü?
Cascara satış fiyatı, ülkeden ülkeye ve şirketten şirkete değişiklik göstermektedir. Örneğin Verve Coffee Roasters, Kosta Rika’nın Helsar de Zarcero fabrikasından gelen yüksek kaliteli bir Cascara’nın 90 gramını 15.000 dolara satmaktadır.
Helsar de Zarcero, kahve endüstrisinde temiz, gıdaya uygun ürün üretmesiyle büyük bir üne sahiptir. Bu nedenle fiyat bu kadar uçurum gibi görünse de günümüzde daha yaygın üretimi gerçekleşmektedir. Bu da daha uygun fiyatta bu ürünü bulabileceğiniz anlamına gelir.
https://theroasterspack.com/blogs/news/what-is-cascara
https://freshcup.com/what-is-cascara/
https://sprudge.com/what-is-cascara-187409.html