Kahve tüketicileri için belki de kahve, çiftlikte üretilip kolay bir yolculuk ardında fincanlara girmeyi başarıyor. Ancak bu yolculuk sanıldığından çok daha karışık ve zor. Kahve fincanındaki her yudumun ardında ekonomik sistemlerden oluşan bir ağ iç içe geçerek içtiğiniz kahvenin fiyatını belirlemektedir. Kahve fiyatları uluslararası piyasada yıllardır sürekli dalgalanarak ilerlemektedir. Bu nedenle kahve fiyat eğilimlerini anlamak, değişiklikleri yönlendiren faktörlerin , üreticiler ve tüketiciler üzerindeki etkilerinin ve bu fiyatların gelecekteki olası yönünün incelenmesi gerekir.
Hava durumları ve iklim değişiklikleri, en önemli etkenlerden biridir. En büyük kahve üreticileri Brezilya, Vietnam, kolombiya ve Etiyopya’nın aralarında bulundukları ‘Kahve Kuşağı’ ülkelerinin iklimleri kahve üretimini büyük ölçüde etkilemektedir. Beklenmedik hava olayları, önemli fiyat dalgalanmalarına yol açmaktadır. Özellikle son yıllarda meydana gelen düzensiz yağışlar ve artan sıcaklıklar gibi iklim değişiklikleri öngörülmeyen mahsul rekoltelerine yol açtı ve bu da kahve fiyatlarını önemli ölçüde etkiledi.
Piyasa talebi, önemli diğer bir etkendir. Tüketici talep eğilimleri fiyatları etkilemektedir. Özellikle ABD veya AB gibi büyük kahve tüketimine sahip ülkelerde küresel kahve fiyatına yön vermektedir.
Küresel ekonominin sağlığı ve harcanabilir geliri de kahve fiyatını etkileyen bir faktördür. Ekonomik durgunluklar, kahve dahil olmak üzere temel olmayan mallara talebin azalmasına ve dolayısıyla fiyat dalgalanmalarına neden olmaktadır.
Kahve Fiyatlarındaki Dalgalanmaların Üretici Ve Tüketici Üzerindeki Etkileri
Kahve fiyatlarındaki dalgalanmaların en büyük ve doğrudan etkisi, kahve üreticilerine yansımaktadır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde bulunan küçük ölçekli çiftçiler, bu dalgalanmalardan daha çok etkilenmektedirler. Dolayısıyla bu çiftçiler, küresel kahve fiyat dalgalanmalarından orantısız bir şekilde etkilendikleri için istikrarsız bir yaşamla boğuşmak zorunda kalmaktadırlar.
Diğer bir etki tüketiciler üzerinde gerçekleşmektedir. Tüketiciler, kahve vadeli işlem piyasasındaki dalgalanmalara bir şekilde adapte olsalarda bu her zaman bağışıklıkları olduğu anlamına gelmiyor. Emtia fiyatları uzun bir süre yükseliş gösterdiğinde, günlük bir fincan kahveye olan etki yüksektir.
2014 yılında Orta Amerika’daki kahve tarlalarını harap eden kahve yaprağı pası, tüketiciler üzerindeki etkinin en büyük örneklerinden biridir. Kahve çekirdeği arzının azalması, vadeli piyasada artışa ve dolayısıyla hem üreticiyi hem tüketiciyi etkileyen olumsuz fiyat dalgalanmalarına neden olmuştur.
Gelecekteki Kahve Fiyat Trendlerine İlişkin Projeksiyonlar
Kahve fiyatlarının gelecek hedeflerini tahmin etmek, öngörülemeyen unsurlardan dolayı kolay bir iş değildir. Ancak önümüzdeki süreçte fiyat faktörünü etkileyecek temel faktörler hakkında bazı tahminlerde bulunabilir.
İklim Değişikliği ve Üretim Baskıları
İklim değişikliği, doğada birçok dengeyi bozabilir ve değiştirebilirken elbette kahve sektörünü de etkilemektedir. İklim değişikliği, kahve üretim ortamını değiştirme potansiyeliyle kahve yetiştirilen bölgeler için büyük tehdit oluşturmaktadır.
Asya’nın Kahveye İlgisi
Son yıllarda Asya’da kahve tüketiminde önemli bir artış görülmektedir. Uluslararası Kahve Örgütü’ne göre, Çin’in kahve tüketimi 2004 yılından bu yana %16 oranında arttı. Gelişmekte olan bu pazarlardaki artış, küresel kahve fiyatlarında artışa neden olabilir.
Sürdürülebilirlik Çabaları ve Maliyet Etkileri
Kahve endüstrisi, yaşanan olumsuzluklar karşısında daha sürdürülebilir ve adil ticaret uygulamalarına doğru bir geçiş yaşamaktadır. Bu olumsuzluklar bazen tüketicilerin etik kaynaklı ürünlere yönelmelerinden veya iklim değişikliklerinden kaynaklanmaktadır.
Sürdürülebilir kahve yetiştirme uygulamalarına yönelik bu geçiş, Starbucks’ın 2020 yılında faaliyetlerini 2030 yılına kadar ‘kaynak-pozitif’ hale getirme taahhüdüyle vurgulanmıştır. Bu çabalar ve sürdürülebilirlik çalışmaları, üretim maliyetine yansımaktadır.