Skip to main content

Kahve, dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri olup, bazılarımız için keyif bazılarımız için harika bir enerji kaynağı. Ancak kafein duyarlılığı olan insanlar için kahve çok da doğru bir tercih olmayabilir. Bu durumda kafeinsiz kahve oldukça iyi bir alternatiftir. Peki kafeinsiz kahve nasıl elde edilir? Sağlığımız için avantajlı mıdır, dezavantajlı mıdır?

Normal kahvede olduğu gibi kafeinsiz kahve için de kahve çekirdekleri kullanılır. Sert kahve çekirdekleri ısıtılır. Su, organik çözücüler veya karbondioksit kullanılarak kahve çekirdeklerinden kafein çıkarılır. Böylece kafeinin yaklaşık %97’si çıkarılmış kahve elde edilir. Ayrıca İsviçre Su İşlemi olarak adlandırılan bir yöntemde, karbondioksit veya kömür filtresi kullanılarak da kafeinden arınmış kahve çekirdekleri elde edilebilir. Kafein dışındaki besin değerleri, normal kahve ve kafeinsiz kahve için neredeyse aynıdır. Ancak kafeinin arındırılması için kullanılan yönteme göre tat ve koku farklılıkları oluşabilir. Daha hafif veya farklı renklerde kahveler elde edilebilir.

Kafeinsiz Kahve Ne Kadar Kafein İçerir?

Kahve çekirdekleri %97’lik yüksek bir oranda kafeinden arındırılabilse de az bir miktar kafein, hala çekirdektedir. Ancak bu miktar, bir fincan başına yaklaşık 2-3 mg kadar küçük bir miktardır. Yapılan bir araştırma sonucunda, yaklaşık 180 mL’lik bir kafeinsiz kahvenin, 0-7 mg aralığında kafein içerdiğine ulaşılmıştır. Bu orana kıyasla normal bir kahve ortalama 70-140 mg kafein içermektedir.

Kafeinsiz Kahve de Vücudumuz İçin İyi Bir Antioksidan Kaynağıdır

Kafeinsiz kahve de normal kahve kadar değerli bir antioksidan kaynağıdır. Ancak kafeinsizleştirme işlemleri sırasında bir miktar (%15’e kadar) antioksidan kaybına uğrayabilir. İçeriğindeki hidro sinnamik asit ve polifenollerinin büyük bir kısmı hala kahve çekirdeğindedir.

Bu antioksidanlar, serbest radikaller olarak sınıflandırılır ve reaktif bileşikleri nötralize etmek konusunda çok etkilidir. Bu nötralizasyon, oksidatif hasarını azaltır ve kalp hastalığı, lanser, tip 2 diyabet gibi hastalıklara yakalanma olasılığını düşürmektedir.

Kafeinsiz kahve, normal kahveye kıyasla daha az besin maddesine sahiptir. Ancak yine de bir fincan kafeinsiz kahve, yaklaşık olarak günlük magnezyum alımının %2,4’ünü, potasyumun %4,8’ini, B3 vitaminin %2,5’ini içermektedir.

Kafeinsiz Kahvenin Avantajları

Akşam yemeklerinden sonra bir fincan kahve tüketmek isteyen bireyler için kafeinsiz kahve oldukça iyi bir tercih. Normal kahveye kıyasla çok düşük bir kafein oranına sahip olması güzel bir uyku çekmenin önüne geçmez. Ayrıca, akşam kahvesi keyfinize de engel olmaz.

B3 vitamini içeriğiyle vücudunuzu, stres ve kaygının oluşturduğu reaktif bileşikleri nötralize eder. Sağlıklı bir yaşam tarzı için harika bir detokstur.

Bunlarla birlikte kafeinsiz kahvenin belirli bir sağlık etkisinin kanıtı bulunmamaktadır. Çünkü çoğu deneysel araştırma kafeinsiz kahve ve normal kahve tüketen bireyleri kapsamamaktadır. Yapılan çalışmaların da çoğu gözlemseldir. Yine de kafeinsiz kahve tüketen bireylerin çoğu, kafeinsiz kahvenin sağlıklı üzerinde olumlu etkileri olduğunu savunmaktadır.

Kafeinsiz Kahvenin Eksik Yönleri

Normal kahveye oranla daha düşük antioksidan ve besin değerlerine sahip olan kafeinsiz kahve, bir fincan normal kahvenin sahip olduğu içeriklerin %85’ine sahiptir. Ancak kahve tüketmeyi çok seven biriyseniz, gün içinde tüketeceğiniz fincan sayısını artırmanız bu problemi ortadan kaldıracaktır.

Kafeinsiz kahve, normal kahvenin size verdiği enerji kadar zindelik vermeyebilir.

Kafeinsiz Kahveyi Kimler Tüketmeli

Kafein, kişiden kişiye farklı yan etkiler oluşturabilmektedir. Bu nedenle bireysel tolerans değişkendir. Sağlıklı bir yetişkinin günlük kafein tüketme miktarı 400 mg (yaklaşık 4 fincan kahve) ile sınırlı olmalıdır. Bu oranın göz ardı edilmesi, kalp rahatsızlığı, felç, kanser gibi riskleri beraberinde getirir.

Aşırı kahve tüketimi uyku problemleri, huzursuzluk, sindirim zorluğu gibi sonuçlar doğurabilir. Bu noktada kafein duyarlılığı olan bireylerin kahve tüketimini sınırlaması veya kafeinsiz kahveye yönelmesi önerilebilir. Ek olarak hamile ve emziren kadınların da kafein tüketimi sınırlıdır. Kafeinsiz kahve, bu kitle için de tercih edilenler arasında yer almalıdır.

https://www.healthline.com/nutrition/decaf-coffee-good-or-bad#Who-should-choose-decaf-over-regular-coffee?
https://www.ncausa.org/Decaffeinated-Coffee
https://www.leopold-vienna.com/blog/is-decaf-coffee-good-or-bad-for-you#:~:text=Sleep%20better%3A%20if%20you%20like,keep%20