İnek sütünü fazlasıyla güzel alternatif bir bitkisel süt olan badem sütü, özellikle veganlar veya vejeteryanlar için harika bir seçenek. Ancak kahvede badem sütü kesilir ve bu da her müşteri açısından hoş karşılanmaz. Peki bunun nedenini hiç merak ettiniz mi?
Bu sıkıcı bilmecenin arkasında aslında ilgi çekici bir bilim yatıyor. Badem sütünün kesilmesindeki temel neden kahvenin asitliğidir. Bu asitlik, özellikle siyah kahvede oldukça yoğun, bir pıhtılaştırıcı görevi görmektedir. Pıhtılaşma sonucunda sütteki proteinler bir araya toplanır ve kahve fincanında mini bir deneyin sonuçlanmasına neden olur. Her kahve aynı asitlik seviyesine sahip değildir ancak asitlik seviyesi yükseldikçe badem sütünün kesilme ihtimali ve oranı paralel olarak artar.
Bir diğer neden ise ısıdır ve inek sütünün ısıya olan toleransı badem sütü için de geçerlidir. Taze demlenmiş sıcacık bir kahveyi badem sütüyle birleştirdiğinizde, içeriğindeki proteinleri denatüre edersiniz ve bu denatüre proteinler kümeler oluşturur. Sonuç olarak midenizi bulundurabilecek o kesilmiş görüntü oluşur.
Badem Sütünün Kesilmesine Neden Olan Diğer Faktörler
Badem sütünün kesilmesinin 2 temel nedenine değindiğimize göre bu etkenlere derinden bakalım. Yüksek sıcaklık, asitlik, kahve türü olmak üzere 3 temel faktör badem sütünün kesilmesinde rol oynar.
Yüksek sıcaklık, sütteki proteinleri denatüre ederek onların kümeler oluşturmasına ve pıhtılaşmasına neden olur. Kahve asitliği, pıhtılaştırıcı bir görev alır ve proteinlerin bir araya toplanmasına neden olur. Kahve türü, farklı asitlik seviyelerine sahiptir ve bu seviyeler badem sütünün kesilip kesilmeyeceğine veya ne kadar kesileceğine karar verir.
Badem Sütünün Pıhtılaşmasını Önlemek İçin Ne Yapabilirsiniz?
Aslında badem sütünün pıhtılaşmasındaki ana sorunları bildiğimize göre bunlara çözüm oluşturmak çok daha kolay. İlk olarak sıcaklığı ele alalım. Yüksek sıcaklığın, proteinleri etkileyeceğini ve doğrudan pıhtılaşmaya neden olacağına değinmiştik. Bu nedenle sıcaklığı kontrol altında tutmak ilk yapacağımız şey olmalı. Badem sütünü yeni demlenmiş kahvenin üzerine dökmek yerine, kahvenin biraz soğumasını bekleyebilirsiniz. Böyle denatüre olan ve kümelenen proteinler olmaz.
Kullandığınız kahve türünü düşünün, asitliği yüksek bir kahvenin badem sütünü kesme ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle kahvenin badem sütünü kesmesini istemiyorsanız, daha düşük seviyede asitliğe sahip kahveler tercih etmelisiniz.
Bu iki maddeye ek olarak badem sütü üzerinde neler yapabileceğinize bakalım. Badem sütünü iyice çalkaladığınızdan emin olun. Böylece proteinler her yere eşit olarak dağılacaktır ve kahveyle buluştuğunda pıhtılaşma ihtimali azalacaktır.
Badem sütünü kutusundan direkt olarak kahveye dökmeyin. İlk olarak bir bardağa alın ve daha sonra kahveye ekleyin. Böylece badem sütünün sıcaklığı kademeli olarak artacaktır ve kesilme ihtimali azalacaktır.
Badem sütünün taze olduğundan emin olun. Son kullanma tarihi yaklaşan badem sütlerinin kahvede kesilme ihtimali daha yüksektir.
Badem Sütü ve Kahveyle İlgili Bilmeniz Gereken Bazı Gerçekler
Kahvenin içinde kesilmiş badem sütü içmek, iştah açıcı görünmese de tamamen uygun ve güvenilirdir. Kesişme, yalnızca badem sütü ve kahve arasında oluşan bir reaksiyondur.
Badem sütünün kesilmesini önlemek için sıcaklık kontrolü, süt kontrolü, asitlik kontrolü dışında farklı karışımlardan oluşan kahveleri de deneyebilirsiniz.
Evde yaptığınız badem sütü, hazır aldığınıza göre daha yüksek bir pıhtılaşma seviyesine sahiptir.
İnek sütü de eğer kahve çok sıcaksa, asitliyse veya süt taze değilse, kahveyle buluştuğunda kesilebilir.
https://mycoffeebeans.net/why-does-almond-milk-curdle-in-coffee/
https://www.bakingkneads.com/how-to-stop-almond-milk-from-curdling-in-coffee/