Orta kavrulmuş, az kavrulmuş gibi farklı kavurma seçenekleri duyduğunuzdan eminiz ancak bunlar tam olarak ne anlama geliyor biliyor musunuz? Farklı kavurma seviyeleri kahveyi nasıl ve ne ölçüde etkiler?
Kavurma seviyesi kahvenizin tadında oldukça önemli bir rol oynar. Koyu, orta, hafif kavurma seviyelerinin hepsi birbirinden farklı lezzet profillerine sahiptir. Örneğin hafif kavrulmuş kahveler en parlak ve en asidik tatlara sahip olan çekirdeklerdir. Orta kavrulmuş kahve daha dengeli ve pürüzsüzdür. Öte yandan koyu kavrulmuş kahve çekirdekleri dumanlı bir tada sahiptir.
Kahve kavurma sanıldığının aksine basit ve kolaya indirgenen bir süreç değil, önemli bir sanat ve bilimdir. Çünkü kahve , aromasını en çok kavurma işlemi sırasında alır. Kavurma işleminin süresi, çekirdeklerin yapısını, asitliğini ve tadını etkiler.
Hafif Kavurma
180-205 °C’de kahve çekirdeklerindeki ilk çatlama meydana gelir ve bu hafifi kavurmanın habercisidir. Hafif kavurma, fasulyelerin ilk genişlediği ve çatladığı aşamadır. Kahve çekirdekleri bu aşamada oldukça solgun ve kuru bir görüntüye sahiptir. Bunun yanı sıra hafif bir gövdeye ve belirgin bir asitlik belirtisine de sahip olacaktır. Çekirdekler yüksek sıcaklıklarda uzun süre kavrulmadığı için yüzeylerinde yağ bulunmaz.
Hafif kavrulmuş çekirdekler sanılanın aksine diğer kavurma seviyeleri ile karşılaştırıldığında daha yüksek kafein içerir. Kavurma süresi ne kadar uzun olursa ısı nedeniyle çekirdeklerden o kadar fazla kafein ve asit çıkmaktadır.
Kısa süren kavurma işlemi sayesinde çekirdeklerin içinde bazı kimyasal değişiklikler meydana gelmeden kavurma işlemi durur. Bu nedenle aroma daha az emilir ve kahvenin kökeninin belirlenmesi daha kolay olur. .
Orta Kavurma
Sıcaklık henüz 210-220 °C’de, ilk çatlama ve ikinci çatlama arasında kalan kavrulma işlemi orta kavurma olarak adlandırılmaktadır. Bu aşamada çekirdek hala hafifi kuru bir görünüme sahiptir ama kavrulmuş profil daha tatlıdır. Daha uzun süren kavurma işlemleri, çekirdeklere daha fazla tat ve daha az asitlik verir. Birçok kahve tiryakisine göre orta kavurma, dengeli ve mükemmel bir asitlik ve tat sağlamaktadır.
Orta-Koyu Kavurma
225-230 °C sıcaklıkta kavrulan kahve profili, orta-koyu kavrulmuş olarak adlandırılmaktadır. Bu aşamada ikinci bir çatlama gerçekleşir ve çekirdek yüzeyinde belirgin yağlar görünmeye başlar. Bu sayede çekirdekler koyu kahve rengi bir renk alır.
Daha yüksek sıcaklıklarda asitlik neredeyse tamamen ortadan kalkar ve kahvenin arkada gizli kalan aromaları ortaya çıkmaya başlar. Orta-koyu kavrulmuş bir kahve, daha karmaşık bir tada, daha fazla gövdeye ve çok az miktarda asitliğe sahiptir.
Koyu Kavurma
Koyu kavrulan kahve, tanımlanması en kolay seviyedir çünkü 240-250 °C sıcaklıklarda gerçekleştirilen bu kavurma seviyesinde kahve çekirdekleri siyah, parlak ve aşırı yağlı haldedir. Bu seviyede çekirdeğin orijinal tatlarını tespit etmek pek mümkün değildir çünkü tadın çoğu uzun süren kavurma sırasında ısı etkisiyle uçup gitmiştir.
Çekirdeklerin içindeki doğal şekerler ısı etkisiyle kimyasal reaksiyonlara girerler ve bu sayede çekirdekler daha tatlı, daha karamelize bir profile sahip olurlar.
Kahve Kavurmak Neden Hem Sanat Hem de Bilimdir?
Kahve çekirdekleri, kavrulmadan önce, kavurma işleminin kazandırdığı niteliklerden yoksundur. Çekirdek yeşilimsi bir tona sahiptir, yumuşaktır, çok az tadı vardır ve çimen gibi bir aromaya sahiptir. Ancak bu aşamada yeşil fasulyeler kalit eve tat kaybı olmadan saklanabilir.
Kavurma, çekirdeğin içindeki gizli tatların hepsini çıkaran bir aşamadır ve çok sayıda kimyasal değişikliğin gerçekleşmesini sağlar. Fasulyelerin sahip olduğu tüm doğal şekerler, nişastalar, yağlar bu aşamda emülsifiye edilir ve karamelleştirilir. Tüm bunlar sıcaklık etkisiyle hızla salınır.
Kavurma sonrası daha fazla işlemeyi durdurmak için çekirdekler hızla soğutulur ve bu aşamadan sonra aroma hızla azalmaya başlar.
Tüm bu sürecin mükemmel ve doğru bir deneyim sağlaması için hem sanatkar hem de bilimsel bir bakış açısı ve işleme gerekir.
https://www.beanground.com/types-of-coffee-roasts/
https://coffeeaffection.com/types-of-coffee-roasts/
https://enjoyjava.com/types-of-coffee-roasts/