2018’de El Salvador’un batısında kırsal topluluklarda sosyal ve ekonomik araştırmalar yapan Sigfredo Corado ve Daniel Torres, küresel kahve fiyatlarının düşüşü ve çoğu kahve çiftliğinin hasat etmemeleri sonucunda mevsimsel çiftlik işçiliğine olan talebin verimini artırmak için çeşitli araştırmalarda bulundu.
ABD’ye giden ve iş arayan göçmenlerin sayısı had safhadayken, araştırdıkları şey, kronik yoksulluğun ve geçim kaynaklarının tükenmesinin, ekonomik ve sosyal açıdan yetersizlik oluşturması ve temel ihtiyaçların giderilmemesi oldu. Bu kapsamda çiftçilik, hasat, öğütme ve lojistik de bulunmaktaydı. El Salvador’daki kahve çiftçiliği uzun vadeli bir düşüşün göstergesiydi. Daha önceki verilerde El Salvador’un 2012’de ürettiği kahvenin yalnızca yarısını 2021’de üretmesi bunun en büyük kanıtıydı. Bu sorunun giderilmesi için yeni çözümler aranması ve uygulanması gerekiyordu…
Kahve Çiftliği Rejenerasyonu ve Rehabilitasyonu Nedir?
Kahve tarlalarının üretkenliği, verimi, sürdürülebilirliği, dayanıklılığı söz konusu olduğunda rejenerasyon ve rehabilitasyon oldukça önemli önemli iki kavram olmaktadır. Yaşlanan ağaçlar, haşereler, azalan verim, hastalıklar ve iklim değişiklikleri, kahve tarlalarını zorlayan en büyük etkenlerdir. Yenileme süreci, bu verimsizliği toparlama ve daha güçlü kılmayı kapsamaktadır. Uygun budama, gübreleme, sulama gibi teknikler, bitkilerin hastalığa karşı daha dirençli hale gelmesini sağlar. Bu sayede kahve çiftlikleri yenilenerek üretkenliği ve ömürleri artırılabilir.
Rehabilitasyon, yukarıda saydığımız parametrelerden etkilenen tarlaların restore edilmesini veya gençleştirilmesini kapsar. Bu süreç, haşerelerden, hastalıklardan veya doğal afetlerden korunmayı içermektedir.
…Sorunun Giderilmesi İçin Sonuç Ne Oldu?
Kahve endüstrisinin toparlanabilmesi için büyük ve küçük tüm kahve çiftliklerinin yenilenmesinin, acil ve büyük bir ihtiyaç olduğu sonucuna vardılar. Ancak çiftçiler bu konuda yeterli ve gerekli bilgi donanımına sahip değillerdi. Çiftçinin bu ve daha birçok konuda bilgilendirilmesi gerekiyordu.
Geçmişten bir örnek olarak, 2013-2015 yaprak pası salgını ile devlet, pasa dayanıklı çeşitlerin dikilmesi için çiftçiye büyük bir baskı yaptı. Bununla birlikte 2018-2020 yıllarında kahve fiyatlarındaki düşüş, El Salvador’daki Pacamara ve Borboun gibi kahvelerin önemini öne sürdü. Ancak bu türler yaprak pasına karşı oldukça hassastı ve çiftçi bu konuda ne yapması gerektiğini bilmiyordu. Tarlasını yenilemek isteyen çiftçi bile tam olarak nereden başlaması gerektiğini ve uygun maliyeti nasıl ayarlayacağını bilmiyordu.
Sorun Nasıl Çözüldü?
Daniel Torres liderliğinde gelişen RAICES programı saha ekibi, Corado ile birlikte çalışarak kısıtlı bütçe ile çiftlik rejenerasyonu ve rehabilitasyonu için bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem özetle daha sağlıklı toprak yönetimi, stratejik budama ve diğer tarımsal müdahaleler ile mevcut ağaçları sistematik olarak belirlemeye dayanıyordu. Temel amaç bir çiftlikteki ağaç topluluğun yaklaşık %5’ini yeniden dikmek ve kalanını rhabilite etmekti. Sonuçlar oldukça etkileyiciydi ve finansal olarak da faydalıydı. Bu süreçte yola çıkılarak 2018’de RENACER Kahve Çiftliği Yönetim Okulu açılarak, bilgili ve eğitimli çiftçiler yetiştirildi.
2022-2023 Kahve Çiftliği Yenileme Süreci
2022-2023 yılları içinde kahve çiftliği rejenerasyonu ve rehabilitesi için ayrılması gereken maliyeti analiz etmek için geniş ve uzun süren bir araştırma programı uygulandı. Bu süreç aynı zamanda geleneksel yöntemlerle kıyaslandı.
Geleneksel yöntemler ele alındığında, çiftçilerin çiftliklerindeki ağaçların büyük kısımlarını yeniden dikmeleri ve üretime yaklaşık olarak 3 yıl veda etmeleri gerekiyor. Bu hektar başına 5000 dolar harcanması demektir. Bu maliyete yaprak pası veya fiyat belirsizlikleri gibi olumsuz parametrelerin girmesi, alınabilecek maksimum riske tekabül etmektedir.
Öte yandan Sigfredo Corado ve Daniel Torres’in ortaya sunduğu fikirle daha aşamalı bir yaklaşım belirlemek ve mevcut ağaçları iyileştirmeye odaklanmak, yüksek kalite ve çeşitliliği koruyarak yenileme maliyetini düşürecektir. Bu süreçte ön maliyetler daha düşüktür ve rahbilite edilen ağaçlar, çiftçilere üç yılda ortalama bir gelir sağlayabilir. İki yıllık maliyet yaklaşık olarak 1800 dolar olarak belirlenmiştir.
Son 3 yılda uygulanan bu aşamalı yaklaşımın sonuçları oldukça verimli ve çiftçinin yüzü gülüyor. Ayrıca El Salvador’daki büyük ve küçük çiftliklerin geri döndürülmesi, kahve endüstrisi de büyük katkılar sağlamıştır.
https://coffeelands.crs.org/2023/04/cost-effective-coffee-farm-renovation-and-rehabilitation/
https://pdf.usaid.gov/pdf_docs/PA00TK8B.pdf