Skip to main content

Kahve çiçeği, bir kısmınıza tanıdık gelse de bir kısmınız için yeni bir terim olabilir. Ancak buna rağmen neredeyse hepimizin aşina olduğu bir terimdir. Özellikle keyifli bir sohbet için veya keyifli bir akşam yemeğinin ardından tüketmeyi en sevdiğimiz Türk Kahvesinin bol köpüklü olmasını isteriz ve bu köpüklerin arasında oluşmuş baloncuklar görürüz. Kısaca ve en basit anlatımıyla kahve çiçeği aslında bu gördüğümüz kabarcıklardır

Daha bilinen tabiriyle kahve çiçeği, demlenen taze kahveden karbondioksit gazı çıkmasıdır ve kahve telvesinin hızla köpürmesidir. Demleme esnasında kahvede oluşan kahve çiçeği, lezzet açısından en uygun eşleşmeyi sağlayacaktır. Ayrıca kahveniz ne kadar tazeyse oluşan çiçekler o kadar büyük olur.

Yaklaşık 30 saniye süren bu manzaraya sahip değilseniz büyük olasılıkla kahveniz taze değildir. Çünkü taze kahve telveleri demlenirken sıcak su CO2’nin yerini alır ve bu, lezzetli bir kahve deneyimi sağlar.

Kahve Çiçeği Neden ve Nasıl Lezzet Sağlar?
Alında kahve çiçeğinin lezzeti gerçekten bilime dayanır ve büyüleyici bir bütünü kapsar. Ekşi bir tada sahip olan CO2 gazı bekleyen kahvenin içinde birikir ve su ile buluştuğunda salınım sağlayamaz. Bu, kahvenizde ekşi bir tat oluşmasına neden olur.

CO2’ gazı suyu iten bir gazdır. Bu durumda kahvenizin su ile buluşması iyi bir şey değildir. Yetersiz ekstraksiyona (özütleme) neden olur. Sonuç olarak ekşi, tatlılıktan yoksun ve biraz tuzlu bir kahve içmek zorunda kalırsınız. Ayrıca bayat kahve içinde salınamayan CO2 gazı nedeniyle kahvedeki temel aromalar da yüzeye çıkamaz.

Peki, kahvenizde çiçek açmasını sağlamak için hangi adımlar gerekli biliyor muydunuz?…

Kavurma
Kahvede CO2 oluşumu, yeşil kahve çekriedklerinin kavrulmasıyla meydana gelir. Hasat edilen yeşil kahve çekirdeklerinin 300 Fahrenheit derecenin üstünde kavrulması gerekir. Kahve çekirdeklerinin kavrulması Maillard reaksiyonunun gerçekleşmesi için gereklidir.

Maillard reaksiyonunda çekirdekteki proteinler ve şekerler birbiriyle etkileşime girer. Kahve moleküllerindeki amino asit yapısı ısı sayesinde değişir ve bunun sonucunda kahvedeki tüm aromalar, tatlar ve lezzet bombası oluşur. Reaksiyon sonucunda CO2 meydana gelir.

Gaz Giderme
Kahvenin kavrulmasının ardından geçen 2 saatlik sürede CO’ler salınır ve bu işleme ‘’gaz giderme’’ denir. Öğütülen kahve çekirdeklerinde yüzey alanı artar ve böylece çekirdekler çok daha fazla gazın salınımını sağlar. Gaz çıkışının en zirve noktası 4.saatte gerçekleşir ve bu salınım 1 gün boyunca devam eder. Gaz miktarı bu süre zarfında yavaşça azalır ve 14 günün ardından kahve bayatlamaya başlar.

Depolama
Kahvenizi uygun şekilde muafaz etmeniz sadece CO2 oranını korumak için değil dolaylı yoldan kahvenizi taze tutmanız için de gereklidir. Eğer kahvenizi sıcak bir ortamda tutarsanız bu, gazın daha hızlı sürede kahve çekirdeklerinizi terk etmesine neden olur. Kahve çekirdekleriniz için en uygun ortam, şeffaf olmayan bir kapta muafaza edilmesi ve bu kabın kiler veya dolap gibi daha serin bir yerde tutulmasıdır.

Öğütme Boyutu
Kahvenizin ince çekilmiş olup olmaması bile CO2 salınımı için önemli bir detaydır. Kaba öğütülmüş kahveler, ince öğütülmüş kahvelere kıyasla gazı çok daha yavaş serbest bırakır. Bunun nedeni ince öğütülmüş kahvelerin yüzey alanlarının geniş olması ancak kaba öğütülmüş kahvelerin yüzey alanlarının daha dar olmasından kaynaklıdır.

Kahve Çiçeği Nasıl Açar ve Neden Önemli?
Kahve çiçeği açan kahveyi tercih etmeniz için 2 ana sebep vardır . Bunlar:

1. CO2’nin tadı ekşidir ve çiçek açmayan kahvede bu tat hapsolur.

2. CO2 suyu iter ve kahvedeki aromaların salınımını engeller.

Saydığımız 2 neden size kötü bir kahve deneyimi yaşatacaktır. Çiçek açan kahve, zengin, tatlı ve aromatik bir tada sahiptir.

Kahve Nasıl Çiçek Açar?
Kahve çiçeğinin oluşumu için karmaşık ve zorlu bir süreç sizi beklemiyor. Aslında oldukça basit adımlarla kahvenizin lezzetini arttırabilirsiniz. Seçtiğiniz bir kahvenin çekirdeklerini kahve makinenize koyun. 1:2 oranında suyu kahvenizin üzerine boşaltın. 30 saniye sonra kahvenizin kabardığını göreceksiniz ve suyun geri kalanını dökün. Ardından kahvenizi normal şekilde demleyin.

Diğer bir yöntem ise french press. French press, hem pratik hem kısa zamanda uygulanan bir yöntemdir. Öğütülmüş kahveyi french presse alın ve uygun miktarda su koyun. Çiçeklenme

için 30 saniye bekleyin ve biraz karıştırın. Kalan suyu da ekleyerek kahveyi demlenmeye bırakın.

https://www.beanground.com/coffee-bloom/
https://craftcoffeespot.com/coffee-bloom/
https://www.homegrounds.co/coffee-bloom/
https://coffeextraction.com/brewing-coffee/the-basics-of-coffee-extraction/