Kahvenizi fazladan demleyerek buzdolabında depolayabilir ve zamanı geldiğinde soğuk bir fincan kahvenin tadını çıkarabilirsiniz. Bu size hem zamandan tasarruf sağlayacaktır hem de sıcak yaz aylarında serinletici bir etki bırakacaktır.
Daha yumuşak lezzetleri seviyorsanız ve sütlü kahve tüketmekten zevk alıyorsanız bunu dolapta nasıl saklayacağınız, kahvenin nasıl hazırlandığına bağlıdır. Aslında sütlü soğuk kahve için verebileceğimiz en iyi tavsiye sütü ve kahveyi dolapta ayrı olarak saklamanızdır.
Sütlü kahveyi dolapta saklarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, en iyi ipuçlarını ve püf noktları sizinle paylaşacağız. Bu ip uçları sayesinde soğuk sütlü kahvenizin tadını çıkarabilir ve tarihi geçmiş kahveleri tüketmekten kaçınabilirsiniz.
Kahve Çekirdeklerinin Saklanması
Kahve çekirdekleri ve öğütülmüş kahve sanılanın aksine buzdolabında saklanmamalıdır. Buzdolabındaki nem kahve telvelerinde küf oluşumuna neden olabilir. Bunun yerine kahve çekirdeklerini kiler veya dolap gibi güneş görmeyen serin yerlerde saklamak en sağlıklısı olacaktır. Bu sayede kahve aromasını kaybetmez.
Buzdolabında saklanan kahve, diğer ürünlerin kokusunu ve aromasını kolayca emebilir. Dolayısıyla kendine has olan tadı, lezzeti ve kokusu ortadan kaybolur ve raf ömrü kısalır.
Sütlü Kahveyi Soğuturken Hangi Noktalara Dikkat Etmelisin?
İlk olarak sütün son kullanma tarihi oldukça önemlidir. Bozulmuş süt gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle sütlü kahveyi, sütün raf ömrü geçmiş bir şekilde dolapta saklamak istemezsiniz.
Sütlü soğuk kahvenizden maksimum verimi almak için sütü ve demlenmiş kahveyi ayrı saklamak en doğrusu olacaktır. Buzlu veya soğuk kahveye taze süt eklemek, soğuk sütlü kahvedeki en iyi tat deneyimini sunacaktır.
Kahveyi Buzdolabında Nasıl Saklayabilirsiniz?
Demlediğiniz sade kahveyi bir gece boyunca dışarıda bekletebilirsiniz. Daha sonra beklettiğiniz kahvenizi ertesi gün dolaba koyabilir ve daha sonrasında dilediğinizde tüketebilirsiniz. Çok tercih edilen bir yöntem olmasa da deneyebilirsiniz.
Cold Brew küpleri yapabilirsiniz. Demlediğiniz kahveyi bir buz kalıbına dökün ve dondurun. Günümüzde kahveyi kullanmanın en pratik ve popüler yöntemi bu.
Hava geçirmez kaplar kullanmak oldukça önemlidir çünkü kahve gözenekli bir yapıya sahiptir ve ortamdaki diğer tat ve kokuları kolayca içine hapsedebilir. Ancak sebze veya meyve aromalı bir kahve deneyimi yaşamak istiyorsanız ağzı açık bir kap da kullanabilirsiniz ancak biz tavsiye etmiyoruz! Ağzı açık kaplar nedeniyle kahve, sürekli olarak havayla temas halinde olacaktır. Bu durumda oksidasyon daha hızlı gerçekleşecektir ve kahvenin kalitesi düşecektir.
Sıcak şeylerin direkt olarak buzdolabına girmesi kötü bir uygulamadır bu nedenle kahveyi demledikten sonra biraz oda sıcaklığında bekletip, ondan sonra buzdolabına koymak en sağlıklısı olacaktır. Sıcak maddelerin direkt olarak buzdolabına alınması, buzdolabındaki diğer yiyecekleri de ısıtarak mikropların yayılmasına sebep olabilir.
Demlenmiş sade kahveyi buzdolabında saklamak konusunda sorun yok ancak sütle karıştırdığınız kahveyi buzdolabında saklamak çok sağlıklı olmayacaktır. Bunun yerine süt ve kahvenizi ayrı saklayarak dilediğinizde istediğiniz miktarda süt koymak çok daha keyif almanızı sağlar.
Sanılanın aksine sütü buzdolabı kapağında saklamak çok da doğru değildir. Çünkü kapak, süt için uygun sıcaklığa sahip değildir. Örneğin en üst rafın arka tarafı süt için daha iyi olacaktır.
Daha çok organik süt kullanmaya çalışabilirsiniz. Bu sayede hem daha sağlıklı bir içecek tüketmiş olursunuz hem de daha uzun raf ömrüne sahip bir süt tüketmiş olursunuz. Organik süt, yaklaşık 2 aya kadar buzdolabında uygun koşullarda saklanabilir.
https://www.coffee-statistics.com/how-long-does-coffee-with-milk-last-in-the-fridge/
https://foamycoffee.com/how-long-does-coffee-with-milk-last-in-the-fridge/#Should_You_Store_Coffee_With_Milk_In_The_Fridge