Skip to main content

Kafein, hızlı enerji sağlayan ve dünyada çoğu insanın bağımlısı olduğu bir analeptik bir moleküldür. Kahve, çay, kakao gibi birçok bitkide doğal olarak yer alabilir. Ayrıca gazlı içecekler, enerji içecekleri gibi ürünlere de eklenir.

Uygun dozlarda tüketildiği takdirde kafein, oldukça sağlıklı ve olumlu etkilere sahiptir. Enerji artışı, uyanıklık ve odaklanma gibi yan etkileri oldukça önemlidir. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda birçok yaygın hastalığın riskini azaltabileceği de savunulmaktadır.

Ancak yüksek dozda kullanımı olumsuz sonuçlar doğurabilir ve çeşitli hastalıklara ön ayak olabilir. Örneğin uykusuzluk, stres, endişe, kalp hızı, baş ağrıları gibi hayat kalitesini düşürebilecek etkileri de söz konusudur.

Vücudumuzda Kafein Ne Kadar Süre Kalır?
Özellikle kahve tüketiminden sonra kafeinin etkileri ilk 15 dakikadan sonra hissedilmeye başlanır. 30-60 dakika arasında ise kafein etkileri maksimum seviyededir. Kafeinin ortalama yarı ömrü 3-6 saattir. Örneğin 100 gr kafeinin 50 gramı 3-6 saat boyunca vücudumuzda kalır. 6-8 saat arasında bu oran 25 grama düşer. Kafeinin tamamen sindirilmesi 10 saat sürebilmektedir.

Kafein, herkes üzerinde farklı etkiler oluşturabilmektedir. Yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, genetik faktörler, kafein tüketim alışkanlıklar kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden kafeinin vücutta oluşturduğu olumlu ve olumsuz şeyler aynı olmayacaktır.

Vücutta saatlerce kalabilen kafein, uyku düzenini bozabilir ve vücudun yeterince dinlenmesine engel olabilir. Araştırmalara göre yatmadan en az 6 saat önce kafein alımının durdurulması gerekmektedir. Hatta genel bir uyku problemi yaşayan bireylere öğleden sonra kafein tüketimi çok tercih edilmez.

Kafeini Sisteminizden Çıkarabilir Misiniz?
Yoğun oranda kafein tükettikten sonra onu tamamen dışarı atmanız mümkün olmasa da etkilerini azaltabilirsiniz. Kafeinin etkilerini azaltabileceğiniz eylemler şunlardır:

Su için

Su içmek kafeinin fazlasını dışarı atmak için en iyi yöntemdir. Dehidrasyon etkisiyle kafeinin daha kısa sürede parçalanmasını ve harcanmasını sağlar. Ayrıca kafeinin sindirim sisteminde ve midede yaratabileceği hasarları engellemek için de su tüketimi oldukça önemlidir.

Fiziksel aktivite
Kafein, adrenalin seviyesini artırır ve onu vücuttan atmak için en iyi yollardan biri fiziksel aktivite yapmaktır. Egzersiz yapmak ve hareket etmek enerjinin bir kısmını kullanacaktır ve kafeinin daha hızlı parçalanmasına neden olacaktır.

Kahve ve egzersiz kan basıncını geçici süre yükseltir o nedenle eğer daha önce egzersiz yapmadıysanız veya bir rahatsızlığınız varsa daha yürüyüş gibi daha yavaş tempolu egzersizler tercih edebilirsiniz.

Yemek yiyin
Aç karnına alınan kafein, kişinin daha gergin hissetmesine neden olabilir. Aç bir midede kahve, daha hızlı yayılacaktır ve kafein daha belirgin bir şekilde sindirilecektir. Bu nedenle yemek yemek, kafeinin etkisini ve sınırını azaltabilir.

Kafein Bağımlılık Yapar Mı?
Kafein, eroin, metamfetaminler gibi bağımlılık yapan bir ürün değildir. Ancak fiziksel bağımlılığa yol açabilecek çeşitli özelliklere sahiptir. Çok fazla kahve tüketiminde verdiği enerjinin daha fazlasını isteyeceğiniz için doğrudan daha fazla kafein tüketmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu noktada günlük belirlenen (yetişkinler için 400 mg) kafein oranını bir sınır olarak belirlemek ve gün içindeki faaliyetlerinizi buna göre planlamak en sağlıklısı olacaktır.

https://www.homegrounds.co/how-long-does-caffeine-stay-in-your-system/
https://www.dilettantemochacafe.com/blogs/dilettante-mocha-cafe-blog/how-to-get-caffeine-out-of-your-system