Skip to main content

Günümüzde teknolojinin gelişmesi, insan nüfusunun artışı, kentleşme gibi nedenler, küresel ısınma, kıtlık gibi sonuçlara yol açmaktadır. Hal böyle olunca tasarruflu olmak ve mümkün olduğunca atık madde oluşturmamak oldukça önemli. Karton, cam, pil gibi atık maddeler yıllardır geri dönüşüme uğramaktadır. Ancak günümüzde meyve kabukları, sebze atıkları, teneke kutular ve hatta karbondioksit bile geri dönüştürülebiliyor. Peki, onlarca geri dönüşüm ürünü içine kahve telvelerinin de dahil olduğunu biliyor muydunuz?

Yapılan bir araştırmaya göre 2018 yılında tüketilen kahvenin miktarı 9 milyar kilodan fazlaydı.Ancak kötü yanı şu ki bir fincan kahvenin yalnızca yaklaşık %1’i sağlık için gerekli bileşenleri içermektedir ve maalesef kalan %99’u yıllardır atık madde konumundadır. Bir fincan kahve telvesinin içinde selüloz, hemiselüloz, proteinler, lipitler, mineraller, melanoidinler ve polifenoller gibi ürünler bulunmaktadır. Bu bileşikler tipik olarak antiproliferatif, antimikrobiyal ve antioksidan etkiler göstermektedir.

Bu yüzyılda, kahve telvelerinin dönüşümü için yeterli çözümler olmasa da, bu konuda bilgi sahibi ve farkındalığı olan topluluklar tarafından, kahve telvelerinin geri dönüşüm süreci ilerleme kaydetmektedir.

Kahve Telveleri Nasıl Bir Araya Gelir?

Atıkları bir kaynak olarak gören yenilikçi şirketler, kafeler ile, kahve kavurucularla veya ofislerle işbirliği içinde, öğütülmüş kahve telvelerine çöpe gitmekte kurtarıyor. Bunun için özel toplama kutuları oluşturan şirketler, kahve telvelerinin burada birikmesini sağlar. Kahve telvelerinin geri dönüşümü, çöplükte atık üretiminin azalmasına katkı sağladığı gibi, aynı zamanda biyokütle peletleri ve kahve kütükleri gibi biyoyakıt olarak harika şeyler üretmek için de kullanılabilmektedir. Bu yüzden bu özel şirketler, kahve sektöründeki büyük küçük tüm kuruluşlara özel kahve telvesi toplama kutularını ücretsiz (genelde) bir şekilde vermektedir.

Kahve Telvelerine Ne Olur?

Şirketler tüm kahve telvelerinin kullanılabilmesi için kahve sektöründe bulunan her türlü kuruluşa kutular dağıtmaktadır. Kahve telveleri bu şekilde düzenli ve planlı olarak toplanır ve geri dönüşüm için hazırlanır.Kullanılmış kahve telveleri üretim hatlarında işlenir, hammadde ve ürün üretmek için hazır hale getirilir. Böylece kahve telvelerinin kullanımı yenilenir ve çevreye katkı sağlanır.

Ayakkabı

Nat-2 ayakkabı markası, kahve telvelerinden yapılmış ilk unisex ayakkabıyı piyasaya sürmüştü. Kahverengi olan bu sneakers %100 vegan ve geri dönüştürülmüş kahve telvelerinden oluşmaktaydı.

Bardak ve Kupa

Almanya’da kurulan Kaffeeform adlı bir şirket, kullanılmış kahve telvelerini geri dönüştürerek kahve bardağı, kupası, tabağı gibi ürünlerle karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bu ürünler dayanıklı, hafif ve bulaşık makinesinde yıkamaya uygun ürünlerdir.

Boya

Fernando Mosca, kahve telvelerini boya olarak kullanan harika ve yaratıcı bir sanatçıdır. Kariyerinin başlangıcından itibaren sanatına kahveyi dahil eden Fernando, 2009 yılında aldığı kararla kahve telvesini sanatında ana yemek olarak kullanmaya başladı.

Peki, kahve telvelerini boya olarak nasıl kullandı? Boya için yumurta, un, su gibi ürünler kullanırken tuval olarak da geri dönüştürülmüş kahve çuvallarını kullandı. Hatta tuvaline destek olarak kullandığı ahşaplar bile geri dönüşüm ürünüydü.

Mobilya

Re-worked firması, kahve telvelerini ve plastiği kullanarak, tamamen geri dönüşüm destekçi ve kar gütmeyen mobilyalar tasarlamakta ve üretmektedir. Sandalye, masa, lambader gibi ürünlerin üretimini yapmaktadır.

Giyim

Singtex/S.Cafe adlı Tayvanlı şirket, işleri daha ileri taşıyarak, kahveyi, herkesin her gün kullandığı, giyim sektörüne yansıtmayı başardı. Ayrıca bu giysilerin diğer giyselere kıyasla koku giderme gibi özellikleri var. Kahve telvelerinin ipliğe geri dönüştürülmesi için patentli bir süreç kullanılıyor. Bu ipliklerle örülen kumaşlar koku giderici olduğu gibi UV ışınlarına karşı da dayanıklı oluyor.

Katı Yakıtlar

Geri dönüştürülmüş kahve telveleri ile oluşturulan kütükler, ahşap kütüklere kıyasla %20 daha yanıcı ve ısıtıcıdır. Birçok soba, kalorifer sistemi, şömine için uygun olan bu kütükler, sera gazı emisyonlarını %130 oranında azalmaktadır. Ayrıca geri dönüştürülmüş kahve telvelerinden üretilmesi, atıkların azaltılmasına katkı sağlar.

https://www.kaffebueno.com/why-upcycled-coffee
https://www.bio-bean.com/about/
https://www.reground.com.au/ground-coffee
https://werecycle.coffee
https://www.baristainstitute.com/blog/ella-takalainen/march-2019/second-life-coffee-recycling-coffee-grounds-something-new#:~:text=They%20use%20patented%20process%20to,really%20well%20in%20athletic%20wear.
https://www.bio-bean.com/coffee-logs/